Arkadaşlar merhaba. İnternette bu leblebi konusunu uzun uzun araştırdım. Birçok diyetisyen leblebinin kilo yapmadığını aksine içerdiği lif sayesinde tok tutarak zayıflamamıza yardımcı olduğunu söyledi. Şimdi ben günde 50-70 gram civarı yulaf ezmesi tüketiyorum. Aslında yulaf ezmesiyle bir sorunum yok yani tadını seviyorum. Ama biraz değişiklik yapsam iyi olur diye düşünüyorum çünkü tadını ne kadar sevsem de durmadan aynı ürünü yiyince bıkkınlık oluşuyor. Aslında değinmek istediğim başka bir konu daha var.Yulaf tahıl ürünü leblebi ise nohuttan yapıldığı için baklagil oluyor. İnternetten araştırmalarım üzerine tahıl ile baklagili karıştırıp yersek tüm aminoasitleri alacağımız için ondan alacağımız protein oldukça kaliteli olacaktır. Bu konu hakkında fazla fikrim yok sadece Türkçe kaynaklara bakarak konuşuyorum. Örneğin 70 gram yulaf yerine 30 gram yulaf, 40 gram leblebi tüketsem karbonhidratın yanında azda olsa protein ihtiyacımı gidermiş olurum. Bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar cevaplandırırsa iyi olur. Hem yulaf ezmesini yiyemeyen arkadaşlar için de oldukça faydalı olur.
Öncelikle kilo alıp vermek kalori ile ilgili . Yani günlük 2000 kalori yakıyor fakat 2500 kalori alıyorsanız kilo alırsınız .Bu sınırı leblebi yiyerek aşsanız da durum aynı , süt içerekte. Lifli gidaların kilo verdirme mekanizması aslında şöyle ; lifli gıdalar daha geç sindirildikleri için sizi tok tutuyor ve siz öğün saatiniz geldiğinde ya bir şey yemiyorsunuz ya da daha az yiyorsunuz tamamen aldığınız kaloriyi azaltmak esasına dayanıyor yoksa leblebi yedim zayıfladım gibi bir şey söz konusu değil Leblebi yulafa göre daha az karb içeriyor ama karşılaştırmanın doğru olduğunu düşünmüyorum . Tok kalmak için yiyecekseniz değerlendirebilirsiniz fakat almanız gereken kalori sınırlarında olmalı . Ayrıca belirtmek istediğim farklı bir konu var her zaman nitelik , nicelikten önemlidir. Yulaf , leblebi gibi ürünler karb kaynağı olarak düşünülmeli , bu gibi besinlerden gelecek olan proteini vücudun kullanma oranı (bu besinlerin biyolojik değeri ) yumurta & et ve balığa göre çok az . Bu neden protein kaynağı olarak biyolojik değeri yüksek besinleri tüketmek ve hesaplamak daha doğru olacaktır.
1 hafta boyunca yulafın bir kısmını çıkartıp miktarı o çıkarttığım yulaf kadar kalori içeren leblebi tükettim. Açıkçası benim için çok çok iyi oldu. Leblebi de tok tutma bakımından iyi bir besindir zaten ama lezzet olarak da çok iyi oldu. Bunun dışında o son paragrafta değindiğiniz konuyu çok araştırdım. Dediğiniz gibi tek başına bitkisel protein ile hayvansal protein kıyaslaması yapmak yanlış çünkü hayvansal proteinin içerdiği aminoasit ile bitkisel proteinin ki aynı değil. Lakin internetten baktığımda çoğu uzman karbonhidratları karıştırıp tüketmemizi söylüyor. Mesela bulgurla fasulyeyi karıştırmak ya da herhangi bir kuruyemişle baklagilleri karıştırmak gibi. Böyle olunca eksik olan aminoasitler tamamlanıp bitkisel proteinlerden tam verim alıyormuşuz. Hatta et yiyemeyen vejeteryanlar böyle beslenme programı oluşturarak vücut geliştirebiliyorlarmış. Bu konu hakkında bilgi istiyordum zaten. Umarım bilen kişi çıkar.