Spor ve Yaralanma (..kas yorgunlukları,yırtılmaları vs..)

Konusu 'Sağlık & Sakatlanma' forumundadır ve diez tarafından 26 Nisan 2007 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 16 üye.
  1. diez
    Offline

    diez ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    13.051
    Beğenileri:
    15.000
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Çorum
    SPOR ve YARALANMA

    Uzun ama faydalı bir makale tavsiye ederim..

    Spor yaralanmaları sıklıkla doğrudan hekimi ilgilendiren bir konudur. Bu nedenle bu bölümde sadece bazı istatistik ve temel bilgileri ve de tanımları bulacaksınız. Unutulmaması gereken bir spor yaralanması veya sakatlığı durumunda ilk yapılması gereken uzman bir hekime başvurmaktır.

    Genel Bilgiler
    Sportif yaralanmalar, genelde spor dallarına özgü özellikler içerir. Çeşitli spor dallarından bazı örnekler verirsek, şöyle bir tablo ile karşılaşırız:

    Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’nde 1983-87 yılları arasında yapılan bir araştırmada, beş yıllık dönem süresince kliniğe başvuran 1560 spor yaralanması olgusu incelenmiştir. Yaralanmaların yüzde 22’sinin kontüzyon (ezilme) ve yüzde 20’sinin fraktür (kırık) olduğu tespit edilmiştir. En sık yaralanan bölgenin ise yüzde 60 ile alt ekstremite (kasık, bacak, diz, ayak bileği, ayak) olduğu belirlenmiştir. Sporcularda en sık karşılaşılan sorun ise aşırı kullanım (overuse) yaralanmaları olarak tespit edilmiştir.

    Dr. Girgin, futbolcularda genellikle sıyrıklar, ezikler, yüzeysel ekimozlar (çürükler), basit kas zorlanmaları, kas krampları, basit ayak bileği burkulmaları, basit burun kanamaları, bel ve sırt bölgesinde geçici yaralanmalar, boyun bölgesi travmaları, kaş ve baş bölgesi yaralanmaları görüldüğünü belirtmektedir. Dagarov ve Slanchev ise araştırmalarında, futbolcularda sıklıkla distorsiyon (burkulma), kontüzyon (ezilme), menisküs lezyonları ve kas rüptürleri (kopmaları) görüldüğüne işaret etmektedir. Futbolcularda sık görülen yaralanmalardan biri de kasıkta uyluğun iç-üst kısmında meydana gelen ağrılardır. Bacağı içe çeken kasların aşırı gerilmesi/zorlanması sonucu kasın kasığa (leğen kemiğine) yapışan tendonlarının (bağ) aşırı zorlanma/gerilmesi sonucunda kopması veya kemik yapışma noktalarını zorlaması kaynaklıdır.

    Basketbolcularda ise yumuşak doku lezyonları (ezilme, kas veya lif kopmaları, kanama, kas sertlikleri, kramplar vb), eklem travmaları (bağ lezyonları, menisküs lezyonları, ayak bileği burkulmaları, parmak eklem zorlanmaları, bel zorlanmaları, omuz çıkıkları), kırıklar ve büyük yaralanmalar görülebilmektedir.

    Koşucularda ise en çok kas ve tendon zorlanmaları, aşırı kullanım yaralanmaları, eklem ve bağ yaralanmaları ile menisküs lezyonları görüldüğü saptanmıştır. Bunların nedeni olarak da antrenman yanlışlıkları (mesafe ve temponun ani artması), anatomik faktörler ile ayakkabı ve zemin gösterilmiştir.

    Halterde daha çok yumuşak doku yaralanmaları sıklıkla görülmektedir. Bu yaralanmalar haltercilerin gövde ve göğüs kafesi kaslarında, sırt kaslarında, bel ve el bileğinde ortaya çıkabilir.

    Boks da ise en çok yaralanan bölge yüzdür. Bilindiği gibi boks sporunda öncelikle yumrukların hedefi yüz ve çenedir. Bu nedenle yüzde hafif ekimozlardan (çürüklerden) başlamak üzere, önemli kırıklara ve yüzdeki organların ciddi yaralanmalarına kadar değişik derecelerde yaralanmalar görülebilir. En çok yaralanma kaş yarılmalarıdır. Ayrıca ikinci planda ve zamanla oluşan yaralanma ise boksörlerde burun kemiğinin kırılması, çökmesi ve burundaki konkaların deviasyonudur. Bilindiği gibi boksta geçici şuur kayıpları sık görülür. Bu alınan darbenin şiddetine, sporcunun dayanıklılığına ve tecrübesine bağlı olarak farklı sürelerle devam eder. Geçici ve kalıcı beyin zedelenmeleri boksta sık görülen olaylardır.

    Judocularda el bileği ve parmakla ilgili yumuşak doku yaralanmaları, diz bölgesinde yüzeyel sıyrık, intra ve ekstra artiküler hematom (eklem içi ve dışına kan birikmesi), bağ, kapsül ve menüsküs lezyonları (yaralanmaları) ile çeşitli kafa travmaları görülebilir.

    Kayakçılarda ise ayak bileği yaralanmaları, krus (bacak) yaralanmaları, diz eklemi yaralanmaları, kafa travmaları, omurga yaralanmaları, donmalar ve ultraviyole yanıkları görülmektedir.



    1-Spor yaralanması nedir?

    Spor yaralanmaları genel olarak sportif aktiviteler sırasında meydana gelen her türlü hasarın kolektif adıdır. Groh’a göre spor yapanlarda yaralanma görünme olasılığı 4.000 kişide bir, ölüm oranı ise 40.000 kişide birdir. Büyük bir kaza ile karşılaşma oranı ise 40 kişide birdir. En sık yaralanmanın görüldüğü branşları ise %10 ile futbol, % 6 ile güreş, % 3 ile hentbol ve boks, % 1 ile atletizm ve % 0.5 ile kayaktır.

    2-Spor yaralanmalarının nedenleri nelerdir?
    Spor yaralanmalarının oluşumuna neden olan faktörleri iki başlık altında toplayabiliriz. Bunlar endojen (kişiye ait) ve eksojen (çevresel) faktörlerdir.

    Kişisel faktörler: Fiziksel eksiklikler (kas zayıflığı, eklem kısıtlılığı, yetersiz esneklik), yorgunluk ve aşırı yüklenme, anatomik sorunlar, psikolojik faktörler (riski kabullenme, aşırı istek), geçirilmiş tam tedavi edilmemiş yaralanmalar, kas sertlikleri (aşırı egzersiz veya enfeksiyona bağlı), yaş, cinsiyet.

    Çevresel faktörler: Kötü ve yetersiz spor tekniği, yetersiz ve kötü antrenman, kötü malzeme kullanımı, çevre (hava şartları), zemin, kurallara uymamak.

    3-Spor yaralanmasının ciddiyeti nedir?
    Bir spor yaralanmasının ciddiyet derecesini anlayabilmek için altı temel olguyu değerlendirmek gerekir. Bu olgular; yaralanmanın oluş biçimi, tedavi şekli ve süresi, spordan uzak kalınan süre, kaybedilen işgünü, kalıcı hasar ve maddi olarak maliyetdir. İşte, bir spor sakatlığının ciddiyeti bu olguların tek tek ele alınıp, değerlendirilmesi sonucu anlaşılır. Örneğin; 1-7 gün spordan uzak kalamaya neden olmuş ise HAFİF, 8-21 gün spordan uzak kalamaya neden olmuş ise ORTA, 21 günden fazla spordan uzak kalamaya neden olmuş ise AĞIR bir yaralanmadan bahsedilebilir.

    4-Spor yaralanmalarının önlenmesindeki genel kurallar nelerdir?
    Öncelikle ilk yapılması gereken konu sporcuların düzenli/periyodik sağlık kontrollerdir. Bu kontroller ile sezon başında sporcunun mevcut durumu ortaya konulur. Eksiklikleri belirlenir ve o eksikliklerin giderilmesi için gerekli önlemler hekimin önerisi çerçevesinde alınır. Bu noktada belirlenen eksiklikler hem fizyolojik parametreler, hem fiziksel uygunluk, hem de direkt sağlık ile ilgili eksiklerdir.

    Spor yaralanmalarının oluşmasında en önemli etkenlerden biri de yetersiz ısınmadır. Bu nedenle ısınmaya ve takiben özellikle germe egzersizlerine büyük önem verilmelidir.

    Burada fiziksel aktivite sonrası yapılacak soğuma da önem taşımaktadır. Her aktivite sonrası mutlaka soğuma da önem taşımaktadır. Her aktivite sonrası mutlaka soğuma egzersizleri yapılmalıdır. Germe egzersizlerini aktiviteyi takiben yapmak aktivite öncesi kadar değerli ve önemlidir.

    5-Kas yorgunluğu nedir?
    Egzersiz sırasında oluşan artık ürünlerin (laktik asit vb.) birikmesi ve enerji depolarının zayıflaması ile ortaya çıkan bir durumdur. Sıklıkla fiziksel kapasite (antrenman geçmişi) ile ilişkilidir. Sıklıkla egzersizi takip eden 1-2 saat içinde artık ürünlerin uzaklaştırılması ve depoların doldurulması ile sonlanır.

    6- Kas ağrısı (hamlık) nedir?
    Ağır veya alışılmadık düzeyde aktivitelerden sonra saatler, günler boyunca devam eden kas ağrılarına verilen isimdir. Söz konusu kaslar ağrılı, bazen şiş ve serttir. Sporcular arasında “hamlık” olarak adlandırılır. Özellikle antrenmansız sporcularda ağır ve alışmamış kas kasılmalarından sonra ortaya çıkar. Sıklıkla alışılmadık düzeyde eksentrik (kasının boyunun uzayarak) kasılmalardan, aktivitelerden (tepe iniş gibi) sonra özellikle negatif iş (fren görevi) yapan kaslarda oluşan hücresel düzeydeki hasarın bir sonucudur. Zaman içinde kendiliğinden geçer. Egzersize ara vermeyi gerektirmez.

    7- Strain (Kas zorlanması) nedir?
    Kasın uzayabilme kapasitesi üstünde gerilmesidir. Bu sınır aşıldığında kas zorlanmasından söz edilir. Birkaç kas lifi anatomik olarak zarar görür. Hasar bölgesinde hareket ve germelerle ağrı olmasına karşın büyük bir kuvvet kaybı ve belirgin bir kanama yoktur. Kas bütünlüğü korunur.

    8-Parsiyel (Kısmi) kas yırtığı nedir?
    Parsiyel (kısmi) kas yırtığı maksimum kontraksiyon (kasılma) veya gerilme sonucunda oluşur. Kas kasıldığında ağrı, belirgin kanama ve şiş (hematom) mevcuttur.

    9-Kas (Tam) yırtılması nedir?
    Kas yırtılması birdenbire olur ve buna ilgili kas gruplarında şiddetli ağrı eşlik eder. Kas bütünlüğü bozulmuş, ileri derecede kanama, şiş (hematom), ağrı, kuvvet ve hareket kaybı mevcuttur. Kas yırtılmasının nedenleri iki tanedir:
    a. Maksimal kontraksiyonda (kasılmada) hareket koordinasyonsuzluğu.
    b. Sert (uzama yeteneğini yitirmiş) bir kasın şiddetli bir dirence karşı ani hareketi.

    10-Kas yırtığını hazırlayıcı etkenler nelerdir?
    Bu etkenler şunlardır:

    a. Yetersiz antrenman ve ısınma.
    b. Daha önce geçirilmiş yaralanmanın yetersiz rehabilitasyonu.

    c. Daha önce geçirilmiş yaralanma sonucu oluşan skar (nedbe) dokusu.

    d. Aşırı antrenman, yorgunluk, enfeksiyon.

    e. Yetersiz yumuşak doku esnekliği.

    f. Sert uzama yeteneği zayıf kas.

    11- Kas yırtığında ne yapılmalı?

    Aktivite durdurulmalı. Kanama ve hasarı artıracak ilgili dokuyu zorlayacak hareketler, zorlayıcı muayene, masaj, sıcak benzeri uygulamalardan kaçınılmalı en yakın sağlık kuruluşu veya doktora başvurana kadar soğuk uygulanmalı, koruyucu bandaj veya atel yapılmalıdır.

    12-Soğuk tedavisi ne zaman yapılmalıdır?
    Soğuk tedavisi, sportif yaralanmaların akut tedavisinde kullanılan ana tedavi yöntemlerinden biridir. Amaç kanamayı ve enflamasyonu (iltihabi değişiklikleri) kontrol altında tutmaktır Soğuk tedavisine yaralanmayı takiben başlanıp sonraki ilk 48-72 saat devam edilmelidir.

    13-Soğuk tedavisinin yararı nedir?
    Soğuk uygulama ile yaralanan bölgede kan akımı azalır. Dolayısıyla kanama ve ağrıyı/hasarı artıracak maddelerin yaralanmış bölgeye göçü azalır. Tüm spor yaralanmalarından sonra şişlik ve kanamaya ait işaretler kaybolana kadar soğuk tedavisi yapılmalıdır.

    14-Soğuk tedavisi nasıl yapılmalıdır?
    Soğuk uygulaması 2 saatte bir, 20 dakikayı geçmemek kaydıyla buz torbaları ile uygulanabilir. Bir günde toplam uygulama süresi 2 saati (6 kere 20 dak) geçmemelidir.

    Eğer soğuk tedavisi derin dondurulmuş jellerle yapılıyorsa, 20 dakika yerine 15 dakika yeterlidir. Soğuk uygulanan alanda deri direkt temastan korunmalıdır.

    15-Bandajlamanın önemi nedir?
    Yaralanmış bölgede akut dönemde dolaşımın dolayısı ile kanamanın/hasarın az olmasına katkı sağlar. Yaralanmanın geç döneminde ise bandaj; yaralanmış doku/eklemi sporcuya bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde hatırlatarak kişinin dokuyu korumasına katkı sağlar. Bandaj tek başına bir doku veya eklemi olası bir travmadan korumaz.

    16-Kontüzyon (ezilme) nedir?
    Direkt bir travma karşısında yumuşak dokuların darbe/zemin ile kemik arasında sıkışıp ezilmesidir. Damar hasarı ve sıvı çıkışı sonucunda morarma (kanın birikmesi), şiş ve ağrı ile karakterizedir.

    17--Hematom nedir?
    Herhangi bir travma (darbe) vb. ile oluşan damar hasarının bir sonucu olarak damar dışına çıkan kanın belli bir bölgede birikmesi (toplanmasıdır).

    18-Myositis ossificans (Kas kemikleşmesi) nedir?
    Kas yırtılması ve kanamayı takiben tedavinin zamanında ve gerektiği şekilde yapılmaması sonucunda kan pıhtısı üzerinde kalsiyum birikmesi ile (kemiğe benzer bir yapı) ortaya çıkan kas yaralanmalarının istenmeyen sonuçlarından biridir. Kısaca iyi tedavi edilmemiş kas zorlanmalarının (kontüzyon ve/veya yırtık) sık rastlanan bir komplikasyonudur. Bu durum kasta ağrı, kuvvet ve esneklik kaybına dolayısı ile fonksiyonel bozukluğa yol açar. İlgili kasta kopma riski yüksektir.

    19-Masajın spor yaralanmalarındaki rolü nedir?
    Masaj, kasları maksimum çalışmaya hazırlamakta ve kası yaralanmalarından korumaktadır. Ayrıca, antrenman veya yarışma sonrası oluşan yorgunluk verici maddelerin kas bölgesinden daha süratli uzaklaşmasına yardım eder. Tedavi amaçlı da kullanılır.

    Masajın fizyolojik etkileri şunlardır:
    a. Kan ve lenf dolaşımını düzenler.
    b. Uyarma ve sakinleştirme yoluyla sporcunun kendini subjektif olarak daha iyi hissetmesini sağlar.

    20-Eklem faresi nedir?
    Eklem faresi, herhangi bir nedenle bir kıkırdak parçasının kopup, eklem içinde hareket etmesidir. Eklem içinde ağrıya ve fonksiyon kaybına neden olur.

    21-Fraktür (Kırık) nedir?
    Travma (darbe) ve diğer nedenlerle kemiğin anatomik bütünlüğünün bozulmasına kırık denir. Kemiğin devamlılığının bozulması; basit bir çatlak, geniş bir ayrılma veya çok parçalı olabilir.

    22-Kırık neden oluşur?
    Kırığın oluşmasına neden olan kuvvetler itici, çekici, sıkıştırıcı veya makaslayıcı kuvvetler olabilir. Ayrıca hastalık, yorgunluk veya yaşlılık nedeniyle doku direncinin bozulması, kemiklerde kırık oluşmasına neden olur.

    23-Fissür (Çatlak) nedir?
    Çatlak özünde bir kırık çeşididir. Burada yani çatlakta kemiğin devamlılığı sadece ince bir hat şeklindedir.

    24-Distorsiyon (Burkulma) nedir?
    Burkulma bir eklem zorlanmasıdır. Üç çeşit burkulma vardır. Birinci derece burkulmada eklem hafif zorlanmıştır. Bölgesel hassasiyet vardır. Eklem hareketi normaldir. İkinci derece burkulmada eklem bağlarında bazı kopmalar oluşmuştur. Az miktarda anormal eklem hareketi, kanama ve şiş vardır. Üçüncü derecede burkulmada ise bağlar tamamen kopmuştur. Büyük anormal eklem hareketi vardır. Ani ciddi şiş, kanama ve ağrı vardır.

    Kaynak : http://www.sporbilim.com/index.php?s=icerik&katid=98
     
    hasanugure, boksbody, Siberkorsan ve diğer 12 kişi bunu beğendi.
  2. androm
    Offline

    androm Üye

    Katılım:
    24 Mart 2007
    Mesajlar:
    155
    Beğenileri:
    43
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Muhendis
    Yer:
    Paris
    faydali bilgiler icin tesekkurler.

    Bu hafta triceps sehpada triceps extension hareketini yaparken sol dirsegimde inanilmaz bir agri olustu. Idmanin sicakligi ile idare etsemde bir sonraki gun agri artarak devam etti. Su an idare eder gorunuyor, sanirim bu yazdiklarindan kas zorlanmasina giriyor bu sakatlanma. Umarim cabucak iyilesir..
     
  3. diez
    Offline

    diez ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    13.051
    Beğenileri:
    15.000
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Çorum
    ağrı devam ettiği sürece antreman yapma bence..enazında direk dirseğe binen hareketleri extensions gibi..pushdownlarda belki sıkıntı olmayabilir..başta çok ısıtırsan,hafif kilolarla çalışırsan ve dirseğine destek takarsan idare edebilir..geçmiş olsun..
     
  4. androm
    Offline

    androm Üye

    Katılım:
    24 Mart 2007
    Mesajlar:
    155
    Beğenileri:
    43
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Muhendis
    Yer:
    Paris
    haftasonu 2 gun dinlenme, dirsek ve bileklerime aldigim esnek sargilar sonucu bugunki idman zorlamama ragmen iyi gecti. Aman nazar degmesin. Insan saglikli iken veya herhangi bir agrisi yokken pek formunun kiymetini bilmiyor. Kesinlikle isinma ve hertúrlu koruma aksesuarlarini ihmal etmeyelim diyorum.

    sakatlanmadan , sgalam ve sert idmanlar dilerim herkese ;)
     
  5. bluedream__tt
    Offline

    bluedream__tt Üye

    Katılım:
    1 Ekim 2006
    Mesajlar:
    12
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    11
    Eklem faresi nedir?
    Eklem faresi, herhangi bir nedenle bir kıkırdak parçasının kopup, eklem içinde hareket etmesidir. Eklem içinde ağrıya ve fonksiyon kaybına neden olur.

    Sanırım bende eklem faresi oluştu sol omuzumda hareket ettirince cıtır cıtır sesler geliyor acaba bu eklem faresinin bi belirtisimi ? Biraz önce salondan geldim çalıştımmı çalışamadım ne yazıkki ve üzgün bir şekilde evime döndüm bunun en kolay tedavisi nasıl ?yardımcı olursanız sevinirim
     
  6. sohbetseli
    Offline

    sohbetseli Özel Üye

    Katılım:
    17 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    396
    Beğenileri:
    885
    Ödül Puanları:
    103
    Sporcu Sakatlanmaları

    Spor Sakatlanmaları
    Açık Yara

    En sık görülen spor sakatlanmalarından biridir. Genelde açık alanlarda yapılan hareketli sporlarda ya da salondaki makineler nedeniyle ortaya çıkabilir. Çoğu zaman göz ardı edilir, oysa enfeksiyon kapma riski çok yüksektir. Böyle bir durumda yarayı önce içme suyuyla temizleyin. Yaraya bulaşmış toz, toprak gibi etkenleri zorla temizlemeye çalışmayın. Temizleme işleminden sonra yarayı dezenfekte edin. Yaranın üzerini bir tülbentle kapatarak, sargı beziyle sarın. Eğer tetanoz aşısı olmadıysanız, hemen bir doktora başvurun. İyileşme süresi yaranın büyüklüğüne bağlıdır. Bu süre içerisinde yaranın gerilmemesine dikkat edin.

    Kas Sorunları - Adale Kasılması
    Adale sorunlarının başında burkulma veya adale yırtılması gelir. Eklemlerdeki bağların ya da çevresindeki dokuların ani ve ters bir hareketle gerilmesine ve bazen yırtılmasına burkulma adı verilir. Burkulma en çok ayak ve el bileği eklemlerinde görülür. Burkulan eklemde önce şiddetli ağrı duyulur, sonra birkaç saat içinde eklem çevresinde şişlik ve kızarıklık oluşur. Burkulan bölgenin soğutulması, bandaja alınması ve 1-2 saat kadar yükseğe kaldırılması gibi basit önlemler şişmeyi engeller. Soğutulan bölgede damarlar büzülünce kan akımı dört kat azalır. Soğutma uygulaması 5-6 dakikadan uzun sürmemelidir. Her uygulama arasında 7-8 dakika beklenmeli ve uygulamanın toplam süresi 24 saati aşmamalıdır. Aksi takdirde bölge soğuktan olumsuz etkilenir.

    Baş Yarılması
    Spor sırasında gerçekleşebilecek böyle bir kaza ihmale gelmez! Öncelikle yarayı hemen temizlemek ve açık yarada olduğu gibi dezenfekte etmek önemlidir. Temiz bir tülbent veya mendille hafifçe kompres yaparak kanı durdurmaya çalışın. Yaraya pamuk sürmeyin. Çünkü pamuk yapışarak enfeksiyona yol açabilir. Eğer yarıklar 1 cm'den daha büyükse mutlaka bir doktora başvurun. Genelde baştaki yarıklar, eğer dikiş atılmışsa da 10 gün içerisinde iyileşir.

    Bayılma
    Dolaşım yetmezliği bayılmanın en sık karşılaşılan nedenleri arasındadır. Bayılmadan önce çoğunlukla baş dönmesi ve göz kararması hissedilir. Oksijensiz kalma, aşırı kansızlık, aşırı soluma, kan şekeri düşmesi, beyin damarlarında tıkanma ya da daralma, bunaltı, histeri gibi ruhsal nedenlere bağlı olarak da bayılma ortaya çıkabilir. Spor salonunda bayılan kişiyi hemen yatağa ya da yere yatırılmalıdır. Hastanın başı, vücudunun geri kalan bölümüne göre daha alçakta olmalıdır. Bunun için hastanın bacaklarının ve kalçalarının altına yastık konabilir. Giysilerin sıkan bölümleri gevşetilmelidir. Böylece hastanın yeterli hava alması ve kan dolaşımının düzenlenmesi sağlanır. Tam bilinç kaybı varsa, hasta bir yana döndürülür ve çenesi hafifçe yukarı kaldırılır. Bundaki amaç; mide sıvısının ağıza doğru geri gelerek, bu sıvının solunum yollarına kaçmasını ve hastanın boğulmasını önlemektir.

    Burun Kanaması
    Burna darbe alınması veya top çarpması sonucunda sık sık burun kanaması görülür. Böyle bir durumda başınızı öne doğru eğin ve ensenize nemli soğuk bir bez koyun. Eğer kanama birkaç dakika içerisinde durmazsa, burun deliklerinizi bir miktar pamukla tıkayın. Şiddetli kanama varsa veya aşırı ağrı hissediliyorsa (büyük bir olasılıkla burun kırılmıştır) bir doktora başvurulması gerekir. Kanama durduğu anda iyileşme gözlenir.

    Çarpıntı
    Kalp atışlarının hızlanması ve belirgin şekilde hissedilmesi çarpıntı olarak nitelendirilir. Aşırı miktarda çay, kahve ve sigara içilmesi, ayrıca endişe ve gerilim de çarpıntıya neden olabilir. Güç harcamasını gerektiren hareketler esnasında kalp atışlarının hızlanması ve fiziksel etkinlikler sonrasında bir süre kalbin hızlı atması normaldir. Normal durumlarda bir insanın kalp atışı dakikada 60-90 arasında değişir. Ancak nabız düzensizliği ve kalp atışı sayısının artması bazı hastalıkların habercisi olabilir. Bu gibi durumlarda nabız kontrol edilmeli ve olağanüstü bir durumda hemen doktora başvurulmalıdır.

    Diz Sakatlanmaları
    Diz sakatlanmalarını önlemek için öncelikle yapmanız gereken spor ya da egzersiz yaparken dizlerinize odaklanmamanız ve hafifçe bükmeniz. Egzersizi mümkün olduğu kadar yumuşak bir yüzeyde yapın. Eğer egzersiz esnasında zıplıyorsanız, ilk pozisyonunuza dönerken dizlerinizi hafifçe bükün. Ayağınıza tam oturan, yumuşak tabanlı ve esnek ayakkabılar giyin. Bacak hareketleri yaparken dizlerinizi 90 dereceden fazla bükmeyin. Böylece dizde meydana gelebilecek sakatlanmaları önlemiş olursunuz.

    Eklem Burkulması
    Burkulma; eklemlerdeki bağların veya çevresindeki dokuların ani ve ters hareketler sonucu gerilmesi veya yırtılması sonucu meydana gelir. Bu durum en çok ayak ve el bileği eklemlerinde görülür. Burkulan eklem önce şiddetli bir şekilde ağrımaya başlar. Burkulmadan birkaç saat sonra ise eklem çevresinde şişlik ve kızarıklık oluşur. Burkulan eklem hemen tedavi edilmelidir. Bölge öncelikle soğuğa tutulmalı (üzerine buz veya içi soğuk suyla dolu bir kap koyabilirsiniz), daha sonra bandajlanarak 1-2 saat boyunca yükseğe kaldırılmalıdır. Böylece şişmeyi büyük ölçüde engelleyebilirsiniz. Soğutma işlemi 10-15 dakikadan uzun sürmemeli, her uygulama arasında 3 saat beklenmeli ve uygulamanın toplam süresi 24 saati aşmamalıdır. Bandajlama işleminden önce burkulan bölgeye merhem sürülmesi de iyileşmeyi hızlandırabilir.

    Gerilme - Kopma
    Sprain; bağın, strain ise tendon ve kasın zedelenmesidir. Hafif, orta ve şiddetli derecede zedelenme meydana gelebilir. Hafif vakalarda bölgede hassasiyet ve şişlik görülür. Böyle durumlarda soğuk uygulaması yapılır ve bölge bandajlanır. Orta derecede zedelenmelerde yırtık ve bağ gevşekliği söz konusudur. Buz, bandaj ve istirahat uygulanmalıdır. Şiddetli derecede olanlarda uzmana başvurulur, gerekirse cerrahi müdahale yapılır.

    Göğüsün Alt Kısımındaki Sancılar
    Bazen spor yaparken, göğsünüzün altına bir sancı girdiğini hissedersiniz ve rahat nefes alamamaya başlarsınız. Bu sancı genelde yemek yedikten hemen sonra yapılan egzersizler esnasında hissedilir. Bu nedenle yemek yedikten sonra, en az iki saat egzersiz yapmamalısınız. Egzersiz hareketlerini yaparken düzenli ve doğru bir şekilde nefes alıp verin. Acı hissettiğiniz anda da egzersize devam etmeyin. Önce biraz dinlenin, sonra vücudunuzu açmak için yavaş yavaş yürüyün.

    Kontüsyon
    Spor aktivitesi sırasında çarpışma veya zemine çarpma suretiyle şişlik, kanama ve ağrıyla meydana gelen bir yaralanmadır. Bu tip yaralanmalar genelde omuz ve leğen kemiği çıkıntılarında görülür. Aktivite sırasında kola ve uyluğa önden gelen ani çarpmalar, kanama ve kas içi kireçlenmelerle sonuçlanır. Tedavi olarak buz tatbiki ve kompresyon bandajı uygulanabilir. Ayrıca yaralanan bölgenin yükseğe kaldırılmasında fayda vardır. Eğer bölgede sıvı toplanması varsa, iğneyle bu sıvı akıtılabilir. Darbe etkisi çok derine gitmişse, soğuk tedavisi ve bandajlamayla baskı uygulanmalıdır.

    Kramp
    Kramp kasların ani ve ağrılı bir şekilde gerilmesidir. Kramp en sık baldır kaslarında meydana gelir. Sıkı çorap lastikleri veya dar ayakkabılar da krampa yol açabilir. Kramp giren bölgeyi rahat bir konuma getirerek gevşetici masajlar yapın. Birkaç dakika içinde kaslar normale dönecektir. Kramp anında şiddetli müdahaleden kaçının. Ağrı uzun sürerse bölgenin üzerine nemli ve sıcak bir havlu örtün.

    Su Toplaması
    Su toplaması genellikle ayağa uygun olmayan çorap ya da ayakkabı giyildiği zaman ortaya çıkar. Bu nedenle spor yapmadan önce ayağınız için uygun bir ayakkabı ve çorap seçmeye özen gösterin. Su toplanması enfeksiyona neden olabileceği için, mutlaka müdahale edilip o bölge kurutulmalıdır. Yara temizlenerek bandajlanmalı ve tekrar basıncın oluşması önlenmelidir. Kendinize uygun ayakkabıyı seçerken, ayak parmaklarınızı ayakkabının içinde oynatabiliyor olmanıza dikkat edin. Yine de ayakkabıların sizi rahatsız edeceğini düşünürseniz, ayağınızın rahatsız olan yerlerine özel yara bantı yapıştırın.

    Tansiyon

    Tansiyon yükselmesi
    Yüksek tansiyon; başta dolgunluk hissi, başın arka tarafında ağrı, kulak çınlaması, görme bulanıklığı, bulantı gibi belirtiler yaratır. Spor salonunda ortaya çıkabilecek ani bir yüksek tansiyon durumunda bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Tansiyonun aşırı yükselmesi durumunda antreman derhal bırakılmalıdır. Ölçüm sırasında mesane doluysa ya da ölçümden kısa bir süre önce kahve ya da sigara içilmişse kan basıncı yüksek çıkabilir. Ayrıca ölçümden önce 15 dakika kadar oturup dinlenmek gerekir. Tansiyon ölçümü daima sağ koldan yapılmalı ve ölçüm sırasında da kol bir masa ya da sandalyenin kolu üzerinde ve kalp hizasında olmalıdır.

    Tansiyon düşmesi
    Tansiyon düşmesi kısa süreli baş dönmeleriyle kendini belli eder. Isınmadan yapılan ani bir harekette meydana gelebilir. Baş dönmesi geçene kadar kişi bir yere oturmalıdır. Tansiyon düşüklüğü genel bir problemse doktora danışılarak kan basıncını arttıran ve dolaşımı düzenleyen ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca kahvenin tansiyon yükseltici etkisinden de faydalanılabilir.

    Tırnak Zedelenmesi
    Spor aktiviteleri sırasında en sık görülen rahatsızlıklardan biri tırnak altında kan toplanmasıdır. Genelde ayağa alınan bir darbe sonucu tırnak altında toplanan kan, tırnağı kaldırır ve ağrıya neden olur. Bu gibi durumlarda bir enjektör iğnesiyle veya steril bir deliciyle tırnak çeşitli yerlerinden delinerek kan dışarıya akıtılır. Sonra bu kısım temizlenerek, bandajla sarılır. Tırnak kesinlikle çıkarılmamalıdır. Aksi takdirde tırnak yatağında deformasyon olacağı için, yeni çıkacak olan tırnak, sağlıklı bir şekilde büyüyemez.

    edit (diez) : konu; bu başlığın altına taşınmıştır..
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 24 Temmuz 2007
    2157 ve Lock Ness bunu beğendi.
  7. diez
    Offline

    diez ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    13.051
    Beğenileri:
    15.000
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Çorum
    Benzer bir başlık olduğu ve açtığın konu tamamlayıcı nitelikte olduğu için sohbetseli açtığın konu buraya taşındı...

    Buarada sakatlanma tabiri kalıcı hasarları tanımlıyor..Spor hekimliğinde yaralanma tabiri kullanılıyor..

    ayrıca kaynağı biliyorsak belirtelim..
     
    Son düzenleme: 24 Temmuz 2007
  8. sohbetseli
    Offline

    sohbetseli Özel Üye

    Katılım:
    17 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    396
    Beğenileri:
    885
    Ödül Puanları:
    103
    tşk diez birarada güzel olmuş 2si :)
     
  9. Butely
    Offline

    Butely Üye

    Katılım:
    20 Kasım 2009
    Mesajlar:
    7
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Çok teşekkürler oldukça yararlı bi başlık olmuş bnm de arka kol kaslarımda böle bi sorunum var z bar vb gibi kolun diğer kaslarını kullandığımda yada dinlene sırasında ağrı 0. Incline Bench Press yaparken zorladım sanırım şuan Lateral ve Dumbbell French çalışamıyorum dirsekten omzun arkasına kadar(yoğunluk arka kol) ağrı ve acı oluşuyo dayanılmıcak bişey değil ama yapmamakta fayda görüyorum forumda 25 sayfadan sonra bu başlığı buldum sanırım sorunum :

    7- Strain (Kas zorlanması) nedir?
    Kasın uzayabilme kapasitesi üstünde gerilmesidir. Bu sınır aşıldığında kas zorlanmasından söz edilir. Birkaç kas lifi anatomik olarak zarar görür. Hasar bölgesinde hareket ve germelerle ağrı olmasına karşın büyük bir kuvvet kaybı ve belirgin bir kanama yoktur. Kas bütünlüğü korunur.

    bu olsa gerek tabiki bi doktora görünmeyi planlıyorum ama malum bayram :)

    Birde tavsiye olarak bu başlığı sabit yaparsanız boşuna açılan başlık sayıyı baya düşücektir insanların en çok gördüğü sakatlıkların (kas ağrıları) neden ve belirtilerini güzel açıklamışsınız.
     
    Son düzenleme: 29 Kasım 2009
    diez bunu beğendi.
  10. mcan28
    Offline

    mcan28 Üye

    Katılım:
    13 Ocak 2010
    Mesajlar:
    1
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    bükülme?

    öncelikle selamlar herkese ben omuzumda bir kemiği büktüm ve sargıya alındı hala gecmedi nasıl tedavi edebilirim yardımcı olurmusunuz acaba..duh
     
  11. Ahmets
    Offline

    Ahmets Üye

    Katılım:
    13 Şubat 2009
    Mesajlar:
    113
    Beğenileri:
    16
    Ödül Puanları:
    0
    bendede kas zorlanması oldu 1 yıl önce benchde cok zorladıgım içn 1 yıl sona başlamştm tekrar şimdi 2 ay falan geçti zorladm biraz bugün çok feci güc kaybı oluyo kası tam sıkamıormda sol kolumun pazu kısmında oluyo bu nası geçireblrm tavsiye verirmsnz deli oldum ya cok feci moralm bozuldu
     
  12. Ahmed
    Offline

    Ahmed Üye

    Katılım:
    25 Eylül 2011
    Mesajlar:
    26
    Beğenileri:
    34
    Ödül Puanları:
    23
    Geçen hafta doktora gittim, obliklerim de kas zorlanması olduğunu söyledi. Bir hafta geçti ağrı, sızı hiç değişmedi. Çok sevdiğim bu sporu yapamamak beni derinden yaralıyor. Allah'tan hayırlısı artık.
     
  13. omertskn
    Offline

    omertskn Üye

    Katılım:
    17 Ekim 2011
    Mesajlar:
    26
    Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    benim sol omzumla göğüs arasında yırtık oluştu baya bir araştırdım evde vicks vardı endikasyonlarını okudum küçük deri çatlaklarında ve kas sertleşmelerinde kullanılır diye yazıyordu bende kullanmaya başladım 1 hafta oldu gelişme var sanki yırtıklar daralıyor . tavsiye ediyorum arkadaşlar her eczanede var bu vicks.
     
  14. mertyuksel
    Offline

    mertyuksel Üye

    Katılım:
    14 Eylül 2011
    Mesajlar:
    43
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    merhaba arkadaşlar güzel konu.benimde birsorunum var sol omzumda sıvı toplanması,iltihaplanma olduğunu söyledi doktor.bundan nasıl kurtulabilirim?
     
  15. janc007
    Offline

    janc007 Yeni Üye

    Katılım:
    10 Şubat 2013
    Mesajlar:
    21
    Beğenileri:
    5
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Bulgaristan/Zlatograd
    benim mma maçında dizime tekme geldi . ve ne zaman darbe gelse yeniden ağrımaya başlıyor . nasıl eski haline gelebilir ?
     
  16. Please complete
    Offline

    Please complete Üye

    Katılım:
    8 Şubat 2013
    Mesajlar:
    141
    Beğenileri:
    54
    Ödül Puanları:
    0
    bende de sırt ağrısı var bir süredir hatta kas yırtılması sanırım sürekli sıcak duş alıyordum iyi geleceğini düşünrek demekki yanlıs yapıyormusum.. buz falan tutacam artık teşekkürler
     
  17. rain
    Offline

    rain Üye

    Katılım:
    5 Ağustos 2012
    Mesajlar:
    53
    Beğenileri:
    12
    Ödül Puanları:
    18
    Merhaba ,beyler yaklaşık 3 ay önce bicepslerimde çatlaklar oluştu kırmızı deri çatlakları şeklinde ve o tarihten bu güne kadar hiç ölçü kazanamadım 1 cm bile büyüme olmadı kollarda beslenme antreman dinlenme konusunda sıkıntı yok sorun çatlaklar olabilir mi?Bu tarz çatlaklar büyümeye engel olabilir mi ?
     
  18. Mazirodes
    Offline

    Mazirodes Üye

    Katılım:
    27 Eylül 2013
    Mesajlar:
    1
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Teşekkürler
     
  19. boksbody
    Offline

    boksbody Özel Üye

    Katılım:
    9 Şubat 2012
    Mesajlar:
    4.471
    Beğenileri:
    2.870
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    aklıma gelmişken birşey yazayım dedim

    sporcu yaralanmalarının bir kısmı antreman esnasında yanlış hareketten, azımsanmayacak bir kısmı da beslenmeden kaynaklıdır.
    eğer kasların ve taşıyıcı sistemin ihtiyacı olan besinleri tam alamazsak kas ve taşıyıcı sistem sakatlıkları kaçnılmaz olur
    burda en önemli destek protein, çeşitli mineral ve vitaminlerdir.
    birçoğumuz neden bukadar çok sık sakatlanıyorum diye kendine sorar
    cevap yetersiz beslenmeden kaynaklanıyor olabilir
     
  20. mrtgfb33
    Offline

    mrtgfb33 Üye

    Katılım:
    10 Mart 2013
    Mesajlar:
    7
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    slm arkadaşlar 2hafTA ÖNCE BEL AĞRISINDAN DOLAYI DOKTORA GİTTİM ÇEKİLEN MR SONUCU BEL FITIĞIM OLDUĞUNU SÖYLEDİ DOKTOR 2 HAFTADIR DİNLENMEDEYİM YERDEN TOPLU İĞNE BİLE KALDIRMAMAYA DİKKAT EDİYORUM ŞU AN ÇOK ŞÜKÜR HİÇ Bİ AĞRIM YOK BB YAPARKEN KANAT VE OMUZ HAREKETLERİNDE HANGİ HAREKETLERDEN UZAK DURMAM GEREKİYO HANGİ HAREKETLERİ YAPSAM OLUR YARDIMCI OLURMUSUNUZ..
     

Sayfayı Paylaş