Simetri

Konusu 'Türkceye Çevirilen Yazilar' forumundadır ve born2win tarafından 14 Mart 2009 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 30 üye.
  1. born2win
    Offline

    born2win Üye

    Katılım:
    25 Şubat 2008
    Mesajlar:
    287
    Beğenileri:
    222
    Ödül Puanları:
    53
    Meslek:
    inşaat muh.
    Yer:
    istanbul
    Simetri
    1,75 boyu olan bir erkek uzaktan nasıl 1.80 miş gibi görünür?
    Nasıl kaslı ve 100kg ağırlığında görünen birisi tartıda 80 kg gelir?
    Beli 72 cm görünen birisinin aslında belinin 82 cm olması?
    Podyuma çıktığında,tartıda kendisinden 10,15 hatta 25 kg daha ağır gelen rakiplerini nasıl silip süpürüyor?
    Bu adamın vucudu neden antik heykellere benzer bir görüntü veriyor da daha iri adamların ki şekilsiz ve köşeli görünüyor?
    Cevap:simetri!
    Merhum Vince Gironda,şampiyon vücutçuların ve film yıldızlarının antrenörü,simetri sanatı konusunda gerçek bir öncü ve ustaydı.O bunu “Cosmetic Bodybuilding”~(makyajlı VG) veya “Creating an Illusion” (~ilüzyon oluşturma)olarak tanımlardı.Vince ‘in inanışına göre daha fazla kas inşaası durumu,görüntüyü her zaman iyileştiremeyebilirdi.
    ”Şekilsiz irilik gülünçtür,ve dış görünüşü iğrenç,mide bulandırıcı yapar.” Bunlar Vince’in sözleri.Yeni kas hücreleri simetriyi sağlayacak ve simetrinin kalitesini artıracak yerlere ilave edilmelidir ki sonuç nefes kesici olsun.

    Simetri nedir?
    Simetrinin nitelikleri eşitlik,oranlar,şekil ve klasik estetikle ilişkilidir.Ilk olarak yunan filozof Pisagor tarafından matematiksel olarak tanımlanmıştır.(Bu bağıntılar yunan tapınaklarının yapımında da kullanıldı).Leonardo Da Vinci bunu eseri olan “Vitruvian Man” de ifade etmiştir.Bu eserde bir insan ,kolları açık bir vaziyette dairenin ve karenin içinde durarak resmedilmiştir.
    Tamamen simetrik bir vücut yapısı sıklıkla “ x” form olarak nitelendirilir.
    “x” in üst kısmı geniş omuzları ,”x” in üst yarı kısmındaki “V” geniş sırtı ve daralan ince beli ve kalçaları,”X” in alt kısmı “۸” ise akıcı bir vastus lateralisli uzun bacağı (quadriseps femorisi oluşturan 4 kas grubundan birisi,görevi diz eklemini açmak),dolgun baldır ve uyluk kaslarını ifade etmektedir.

    Bu klasik oranlara kimler ulaşmış diye düşünürsen,aklına az sayıda insan gelir ki bunlar da Steve Reeves, Frank Zane, Bob Paris, Francis Benfatto ve Lee Labrada gibi seçilmişler topluluğunda bulunmaktadırlar.

    Genetik ve Simetri
    Bir çok insan böylesine bir vucuda sahip olmak için doğuştan genetik olarak şanslı olmak gerektiğini düşünürler ki bunda haklılık payı vardır.3 kez Mr. Olimpiya ünvanlı Frank Zane’e günün birinde sormuşlar:”Özellikle vücut simetriniz konusunda çok meşhursunuz.size bu muhteşem oranı simetriyi veren özel bir antreman programı mı uyguluyorsunuz?.Frank’ın cevabı:”bunun sebebi annemle babamdır.en başından böyle güzel bir iskelet yapısını miras aldığım için şanslı olduğumu düşünüyorum.”

    Peki ya doğru ebeveyni “seçemediysen”,o zaman ne olacak?Endişelenme.bu ilüzyonu sağlayacak ve herkesin ulaşabileceği çeşitli spesifik özellikler var.Reeves,Zane veya Labrada gibi simetriye ulaşmak herkes için mümkün olmasa da herkes kas yapısını ve simetrisini geliştirebilir.

    Bazı bilim adamları, bir vücut geliştirmeciden “muscle shaping” yani kas şekillendirmek ifadesini duyunca sinir krizi geçiriyorlar.Tamam,iskelet yapını ,kas yapını veya diğer genetik faktörleri değiştiremeyebilirsin ama emin olabilirsin ki genel vücut yapını değiştirebilir ve simetrini iyileştirebilirsin,eğer nasıl yapılabileceğini biliyorsan.Zaten bu düşünce vücut geliştirmenin çekirdeği olmalıdır.
    Şimdi vücudunu kelimesi kelimesine bir sanat yapısına dönüştürebilmek için birkaç spesifik strateji göreceğiz

    Dengelenmiş Gelişme
    Nerdeyse herkesin vucudunda favori bir bölgesi vardır veya çok kolay gelişen bir bölgesi.Ama bu bölgeleri yeğlemek,ön plana atmak yapını çabucak mahvedebilir.Frank Zane der ki:”mesele,vucudunun belli bir bölgesine aşık olup diğer bölgeleri bir kenara atmamaktır.”

    Bir çok insan “simetri” yi her kas grubunun eşit şekilde büyümesi olarak tanımlar.Ama bu paranın bir yüzü.Çok iri bir üst vücudun kürdan bacaklar üstünde durması da vücudu asimetrik yapar.ama sadece bu da değil.

    Simetri her zaman kasın aynı miktarlarda gelişmesi anlamına gelmez.Bazen bazı kas gruplarını maximize edip bazılarını küçültmek de gerekebilir simetriyi sağlamak için.

    Düşük Yağ Oranı
    Herkesin simetrisini bozabilecek bir özellik tabiî ki de yüksek yağ oranıdır.Eğer kalın bir yağ tabakasıyla örtülmüşse kaslarının ne kadar güzel biçimlenmiş olmasının bir önemi kalmaz.vücut yağ oranı belin ve kalçanın çevresini genişletir ki bu da simetrinin bozulması için yeterlidir.genetik olarak şanslı olmasan bile yağ oranını düşürüp belini inceltip vucut simetrin adına olumlu bir katkıda bulunabilirsin.

    Küçücük Bel (Kız beli)
    Belin ne kadar inceyse simetri “ilüzyonu”nu o derece kolay uygulamaya koyarsın.Bunu beslenme düzeni ve kardiyovasküler antremanlarla yağlardan kurtularak yapabilirisin.Yinede bazı belli hareketler bel çevresini genişletebilir.Yan karın kaslarını çalıştıran her hareketten (örneğin dumbell side bend) kaçınmak gerekir.Bazı atletler belli sportif amaçlar doğrultusunda bu kas gruplarını geliştiriyorlar.Ama senin amacın simetriyse uzak durmak en doğrusu.

    Yüksek ağırlıklarla çalışılan squatlar da kalçanı ve belini genişletebilir.halterciler gibi ağırlık kaldırırsanız özellikle,geniş kalça ,bel ve glutaeus maximus kaçınılmazdır.Simetri istiyorsan bunlardan kaçın.

    Geniş Omuz
    Geniş omuz belin ince görünmesi ilüzyonuna sebep olur.Bel çevren değişmese de omuzu genişleterek bunu başarabilirsiniz.bunun ne kadar fark yaptığını basit olarak görmek için çorap veya bir top al ve gömleğinin omuz kısmına tıkıştır.Aynaya bak ve azıcık bir omuz genişlemesinin bile görüntüde yaptığı etkiye şahit ol.

    Omuzda ön plana çıkarmak istediğin kas grubu delta-kaslarının yan başlarıdır.(Orta kas lifleri).Çoğu insanlar ön omuz kaslarını aşırı çalıştırırlar.Fazlasıyla omuz pres,öne açış ve bench press yaparlar ama yeterli setlerde yana açış hareketleri yapmazlar.

    Yana açış hareketinin yanlış uygulandığı derecede başka hiçbir hareket görmedim.En sık rastladığım hata,baş parmağının fazla yukarıyı göstermesi ,dirseklerin ise fazla aşağıda asılması.Yana açışın doğrusu şu şekilde olmalıdır.Dirsekler önde başta, avucun ise aşağı doğru bakması lazım.Yan delta kaslarını daha iyi çalıştırabilmek için kollarınla küçük daire hareketleri yapabilirsiniz.Tabi bu arada başparmağınız hafif yere doğru dönük olacak aynı sürahiden bardağa su koyar gibi.Larry Scott ilk Mr. Olimpia bu yöntemle omuz kaslarını çalıştırarak en büyük omuzlardan birine sahip olmuştur.(Bu etkiyi geniş köprücük kemiğine rağmen oluşturabilmiştir).

    Bir başka muhteşem genişletici hareket ise bar ile çeneye çekiştir.Birçok insan dar tutuş ile çeneye çekiş yapar ki bu daha çok trapezleri çalıştırır.V şeklinde geniş omuzlara sahip olmak için geniş tutarak çeneye çekiş yapın.

    Geniş,Gençleştirici Sırt
    Geniş Lat Sırta “V” formunu verir ve beli ince gösterir.Bir çok insan için geniş sırt inşa etmek kolay değildir.Diğer kas gruplarına kıyasla sağlam ve şiddetli antreman gerektirir.Ayrıca doğru hareketlerle çalışmak şart.

    Lat çekiş gibi her türlü çekiş hareketleri geniş sırt inşaası için idealdir.Geniş tutuşla çekişin sırtı genişlettiği inanışı vardır ama doğru değildir.Kas liflerini çalıştıran tutuş genişliği değil,vucuduna göre çekiş açısıdır.lat çekişi orta veya dar tutuşla geniş tutuşla aynı oranda hatta daha faydalıdıdır V formu oluşturmak için.

    5 tüyo daha geniş sırt için;
    1.Genişliği veren kaslardan biri olan Teres majoru çalıştırmak için,Lat çekişi hafif öne doğru durarak ve kafanı kollarının arasında tutarak yapabilrisin.Böylece sırtın fazlasıyla geriye çekmeyi önleyebilirisin.
    2.Kürek çekiş hareketini yap,avuçiçi yere bakacak şekilde düz bir demir tutulur ve alt göğse doğru çekilir.
    3.Teres Major kasını çalıştırmak için ,çekme ve uzatma hareketlerini tam yapmak gerekir.Sırt ve bel kesinlikle düz durmalı kubbeli bir hal almamalı.
    4.Kürek istasyonundaki sehpa ayarlanabilirse yerden 40cm yükseğe ayarlayıp hareketi uygulayın.
    5.Sırt kaslarını titretmek için pullover hareketi gibi uzatıcı genişletici bir hareketi çekiş hareketleri bitiminden hemen sonra yapabilirisiniz.

    Kürek çekmek genişlemeye yardımcı olur ama kas liflerinin çoğu orta ve yukarı omurgaya bağlı olduklarından daha çok kalınlaştırma hareketi ve daha az genişletme hareketi olarak sayılır.Tam gelişmiş bir sırt, genişliğe ve kalınlığa sahiptir.Ama simetriye odaklanacaksak çalışma sistemimizi daha çok genişlemeye göre şekillendirmeliyiz.Ta ki istediğin V şekline kavuşana kadar.

    Taş plakalar gibi göğüs kası.Birçok kişide göğüs kası en kolay gelişen kas grubudur.Bench press deki daha ağır basacağım takıntısı yüzünden vucudun diğer bölgelerindeki kas gruplarına göre daha fazla geliştiriliyor.Simetrinin temel taşlarından birisi dengedir.Bir kas grubunu diğerlerine göre fazla geliştirmek ise dengeyi dolayısıyla simetriyi bozmaktadır.

    Daha da fenası,alt göğüs kasını fazla çalıştırıp bir de vücut yağ oranı yükselince “kabarık ve gevşek” göğüs oluşumu kaçınılmaz oluyor.(beyler,siz göğüs kası istiyorsunuz,meme değil!)

    İdeal göğüs kası asılan kas kütlesi gibi olmaz,taş plaka gibi yukarda aşağıya genişleyerek durur.alt göğüs kasları iyi geliştirilmiş olup vücut yağ oranı da düşürülünce yukarıdan aşağıya doğru keskin bir çizgi oluşur.Fizyoterapistler iç de dış göğüs yoktur diyorlar,ama anatomi kitabını incelersen görürsün ki göğüs kasları tabaka halinde alt ve dış liflerden oluşmaktadır.

    Bench pressi bir süre bırak,alt ve dış göğüs kaslarını yakalamak için ,geniş tutuşlu (ort. 80cm) dipse odaklan.Göğüsü dipsle çalışmak için ,ayaklarınız önde veya tam hizanızda altınızda olmalı,dirsekler yanlarda,sırt hafif kavislenmiş öne doğru ve çene göğüse yapışmış,bakış doğrultunuz yer doğru olmalı.alt göğüsteki kesikliği size bahşedecek bir diğer güzel hareket ise decline cable fly hareketidir.(bu imkan çoğumuzun salonunda bulunmaz,cable crossover bunun muadili sayılabilir)

    (Dikkat:eğer bayansanız,bu makaledeki tüm öneriler sizin için de geçerlidir.Yalnız göğüs gelişimi için yaptığımız öneriler dışında.Siz bayan olarak daha çok üst göğüs,pectoralis major’u vurgulamak durumundasınız.)

    Dar Kalçalar

    Squat hareketi bacak gelişimi için 1 numaralı hareket olabilir ama ölçüyü kaçırdığımızda simetrinizi mahvedebilir.Halterciler,ağırlıkçılar bu hareketi barı ense arkasında sırta bindirip,kalça hafif dışarı çıkık,üst vücut hafif öne doğru yatık şekilde uygularlar.Böyle yapma sebepleri kalça ve sırt yardımıyla daha fazla ağırlık kaldırmaya olanak sağlamaktır.Ağırlıkçılar için mükemmeldir ama vücudunda simetri hedefleyenler için bir kabus.

    Vucut geliştirme squatı dik uygulanır.buna “high bar squat” denir.Bu harekette bar omuzlarda olur,beden gövde dik,duruş dar olur.Böylece ağırlık sırt ve kalçadan quadrisepslere iletilir.Daha iyisi ise hack squattır(belli bir açıda arkaya doğru yatık pozisyonda ki squat hareketi).Bu harekette quadriseps lifleri izole edildiği gibi kalçaya binen yükte azdır.

    Uzun bacak görünüşü

    Top modellerin neden hep büyük ve uzun bacakları vadır?Çok basit:Estetik.Bazı insanlar uzun bacaklarla doğarlar,bazıları ise kısa ve kalın bacaklarla.Eğer uzun bacakla doğmadıysanız uzun bacak ilüzyonunu antremanla gerçekleştirebilirsin.
    Öncelikle uyluk,baldır kaslarınızı yukarıdan aşağıya kadar geliştirmelisiniz.Çoğu vucut geliştirmeci, Vince Gironda’nın “havuç baldırı” şeklinde tanımladığı görüntüye sahiptir.Yani orta kısmı aşırı geliştirilmiş,geniş kalçalı ama alt quadrisepsleri çok zayıf bir bacak.Vince der ki,sağlam geliştirilmiş bir baldırın orta kısmı ne kadar genişse alt kısmı da hemen hemen o kadar olmalıdır.

    Ağırlıkçı squatı ve bacak pres hareketleri baldırların üstünün ve kalçanın aşırı gelişmesine sebep oluyor.Alt kısım ise(vastus medialis) dar bir duruşla yapılan squatlarla geliştirilebilir.3/4 hack squat hareketi ve barla öne doğru çömelme hareketi özellikle alt kısım için çok etkilidir.Bir diğer hareket ise “ bir,bir çeyrek hareketi”dir.Tam çömelme hareketi yap,sonra çeyrek mesafe yukarı kalk,tekrar çömel,sonra tama yakın kalk.ama hiçbir zaman bacaklarını dümdüz yapana kadar kalkma ki ağırlık pasif olarak dizine binmesin.Bu bir tekrardır.Yani 1tam 1 çeyrek.Bunu birkaç hafta dene ve “vastus medialis” in gelişimine bak.

    Eğer diziniz buna katlanabilirse “sissy squat” hareketi baldırı şekillendirmek için idealdir.Bu hareket “rectus femoris” i çalıştıran nadir hareketlerden biridir.Leg kick(leg press) hareketi buna kıyasla sağlıksızdır.Rectus femoris kası üst baldır da görünen bacağı eğer iyi geliştiyse uzun gösteren kastır.
    (not:sissy squatın tarifi çok zor.Sizden ricam youtube dan bakmanız.Bahsedilen kas grubunu direk etkileyen bir hareket.Sissy squat denmesinin sebebi normal squatlara göre çok daha hafif ağırlıklarla(veya ağırlıksız) yapılıyor olmasıdır.Yani sissy,kız gibi, mecazi anlamda).

    Son Olarak Birkaç Simetri Bilgelikleri

    Eğer vucut geliştirmeciysen,iri olmak istemenin yanlış bir tarafı yok;bu vucut geliştirmenin bir parçasıdır.Ama irileşmek için simetriden çıkma.Şunu hep hatırla;iri olmakla muhteşem görünmek arasında KOCAMAN BİR FARK VAR ;)

    Vince der ki,tüm yeni başlayan vucut geliştirmeciler tartı ve mezurayla gelişme değerlendirmeleri yapıyorlar.Belli bir kütle ve ölçüye ulaşınca mükemmel bir vucuda ulaşacaklarını sanıyorlar.Bundan daha büyük bir yanılgı olamaz.Vucut geliştirme sahnesinde ne ölçünün nede tartının dikkate alınmadığını unutmuş veya bilmiyor olmalılar,en iyi gelişme kalıp,büyüklük ve simetriyle belli olur.

    Şöyle düşünüyor olabilirsin,”ben vucut geliştirmeci değilim ve hiçbirzaman o dar mayolarla podyuma çıkmayacağım.Ne diye simetri için bu kadar uğraşayım?”
    Bu sebeple:vucut geliştirmeci veya değil.klasik simetrili bir vücut herkes tarafından güzel bulunur.Karşı cins tarafından da.

    Eğer erkeksen ve sadece tshirt içinde güzel görünecek vücut inşa edersen(büyük iri kol ve göğüs) spor salonunda belki iyi görünebilirsin ama şortunu giyip sahile geldiğinde herkes asimetrik vücudunu görecektir.
    Eğer bayansan ve tüm çalışmaların mide-kalça ve bacaksa herkes senin omuz genişliğinin yetersizliğini ,hoş V şeklini ve ince belini görecektir.

    Aklında tut:erkek,bayan,genç, yaşlı,vücutcu veya değil tüm vücudunda simetri ve ahenkli bir gelişim için çalış.

    Son bir uyarı:Steroidler büyük ihtimalle simetrini bozacaklardır bunu iyileştirmek yerine.Bugun çoğu vucutcu kalıplı kaslı ama korkunç kötü görünmektedirler.Bu maddeler bilinçsiz bir şekilde her şeyi pompalıyor,simetriden uzak bir halde.Oran bozuldukça bozuluyor.ne kadar büyürseniz büyüyün daha iyi görünmeyeceksiniz.Lee Labrada’nın da dediği gibi.”kaliteli kütle” için çabala,sadece kütle için değil.”




    Yazan Tom Venuto
    Kaynaklar http://www.bodybuilding-fitness.net/index.php/content/view/14/2/
    Almanca çevirisinden >Born2win< tarafından çevirilmiştir
    almanca çeviri adresi;
    http://www.natural-bb.de/phpBB_CMS/index.php?cat=3&topic=1272&post=13742


    imla hatalarına ,düşük cümlelere veya anlatım bozukluklarına rastlarsanız hoşgörüle..
    selamlar herkese.
    Born2win weightlifter
     
    M4jeste, stefan35, 93ata93 ve diğer 76 kişi bunu beğendi.
  2. Last of the Mohicans
    Offline

    Last of the Mohicans Üye

    Katılım:
    28 Aralık 2008
    Mesajlar:
    152
    Beğenileri:
    45
    Ödül Puanları:
    38
    Yer:
    izmir
    Çok güzel bir çeviri olmuş teşekkürler. bende simetri konuşunda bahtsız olanlardanım .

    askeri lise sınavında sağ omzum sol omzumdan alçak diye elenmiştim, o gün bu gündür bende takıntı haline geldi simetri. hatta o dönemde okul çantamı sol omzuma takardım bi nebze düzeltebilirim diye:D
     
    born2win bunu beğendi.
  3. cris11
    Offline

    cris11 Üye

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    17
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    ç.kale
    teşekkürler simetri önemli ama herkezin istediği kocaman bir gövde :S
     
    born2win bunu beğendi.
  4. gladyator3133
    Offline

    gladyator3133 Yeni Üye

    Katılım:
    3 Aralık 2008
    Mesajlar:
    4
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    ya hocam ilk başta evde çalışarak hatalı bir şekilde fazla olmasada asimetrik oluştu bunu planlı profesyonel larak çalışılsa düzelirmi?
     
  5. Last of the Mohicans
    Offline

    Last of the Mohicans Üye

    Katılım:
    28 Aralık 2008
    Mesajlar:
    152
    Beğenileri:
    45
    Ödül Puanları:
    38
    Yer:
    izmir
    Hoca değilim ama:D bence düzelir, vg gerçekten bilen bir antr. tarafında ölçülerin ve vücut

    yapına göre vereceği programla olur.
     
  6. Tommy DeVito
    Offline

    Tommy DeVito Üye

    Katılım:
    29 Aralık 2010
    Mesajlar:
    2
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    13
    Bence forumdaki en önemli yazı.. Gerçekten ellerinize sağlık. Çok teşekkürler..
     
    born2win bunu beğendi.
  7. hchngr
    Offline

    hchngr Üye

    Katılım:
    11 Temmuz 2011
    Mesajlar:
    5
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    11
    Son satırına kadar dikkatle okudum. Gerçekten faydalı ve insanların bu spordaki yol haritasını çizmesinde önemli bit etken olacaktır..
     
  8. Dasaev
    Offline

    Dasaev Üye

    Katılım:
    15 Mart 2009
    Mesajlar:
    170
    Beğenileri:
    93
    Ödül Puanları:
    38
    Yer:
    Londra
    "Yinede bazı belli hareketler bel çevresini genişletebilir.Yan karın kaslarını çalıştıran her hareketten (örneğin dumbell side bend) kaçınmak gerekir.Bazı atletler belli sportif amaçlar doğrultusunda bu kas gruplarını geliştiriyorlar.Ama senin amacın simetriyse uzak durmak en doğrusu."

    Burada bahsedilen konu obligleri (yan karin kaslarini) de kapsar mi? Yani Cable Twist gibi hareketlerle obligleri calistirmak gerekir mi yoksa onlari kendi hallerine mi birakmaliyiz?
     
  9. CranTz
    Offline

    CranTz Üye

    Katılım:
    2 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    169
    Beğenileri:
    140
    Ödül Puanları:
    53
    Yer:
    Ordu
    Adam tam benı anlatmış keşke daha detaylı bilgi alabilseydim.
     
  10. motig
    Offline

    motig Üye

    Katılım:
    6 Ekim 2011
    Mesajlar:
    4
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Benim sürekli alt göğsüm gelişir.o yüzden üst göğüs ağırlıklı çalışıyorum ki dengelenebilsin.anatomik olarak omuzlarım geniş üst göğüs kasım da geniş.Dolayısıyla sanki alt göğüs kaslarım şişkin duruyo tabi hoş değil umarım doğru antremanı yapıyorumdur
     
  11. R10
    Offline

    R10 Üye

    Katılım:
    16 Ağustos 2011
    Mesajlar:
    924
    Beğenileri:
    1.301
    Ödül Puanları:
    0
    harika bir konu . özellikle kısa boylu insanların diz üstü kaslarını iyi geliştirmesi gerektiğini detaylı bir şekilde anlatması güzel olmuş.
     
  12. specialcafe
    Offline

    specialcafe Üye

    Katılım:
    19 Şubat 2010
    Mesajlar:
    39
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    0
    ne yaparsan yap simetriyi bozma!
     
  13. brhmcr
    Online

    brhmcr Guest

    Ellerine sağlık, çok yararlı bir yazı, herkes okumalı.
     
  14. Lupus
    Offline

    Lupus Üye

    Katılım:
    22 Ağustos 2007
    Mesajlar:
    8
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Bu güzel makaleyi geç okumuş olsamda kafamdaki sorulara bir nebze yanıt verdi çok teşekkürler.
     
  15. Body06
    Offline

    Body06 Üye

    Katılım:
    10 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    595
    Beğenileri:
    203
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    Ankara
    Ellerine sağlık born2win.
    Simetri, daha doğrusu simetri sorunu, çoğu sporcunun kafaya taktığı ve bir türlü nasıl düzelteceğini bulmakta zorlanan bir durum.
    Eminim bu yazı çoğumuzun işine yarayacaktır, çevirin için tekrar teşekkürler.
    İyi akşamlar,
     
  16. ParZ
    Offline

    ParZ Üye

    Katılım:
    28 Temmuz 2010
    Mesajlar:
    1.308
    Beğenileri:
    869
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    öğrenci
    Başlığı yeni gördüğüm ve büyük bir dikkatle okudum gerçekten harika bir yazı.
     
  17. kerem6584
    Offline

    kerem6584 Üye

    Katılım:
    20 Ağustos 2014
    Mesajlar:
    1
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Cinsiyet:
    Bay
    Hocam belim cok ince genisletmem için bana en etkili hareketleri soyleyebilir misiniz
     
  18. thetoro
    Offline

    thetoro Üye

    Katılım:
    7 Ocak 2015
    Mesajlar:
    40
    Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Bazı hareketleri tam olarak anlamasamda yazı güzel olmuş. Ellerinize sağlık.
     
  19. MeteAoglu
    Offline

    MeteAoglu Üye

    Katılım:
    20 Aralık 2014
    Mesajlar:
    24
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    3
    Cinsiyet:
    Bay
    elinize sağlık hocam çok iyi çeviri olmuş
     
  20. servet dağlı
    Offline

    servet dağlı Üye

    Katılım:
    14 Kasım 2015
    Mesajlar:
    461
    Beğenileri:
    926
    Ödül Puanları:
    103
    Cinsiyet:
    Bay
    Son derece faydali bir yazi..
     

Sayfayı Paylaş