Lif(posa) ve karbonhidrat

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve Noname03 tarafından 19 Temmuz 2018 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 2 üye.
  1. Noname03
    Offline

    Noname03 Üye

    Katılım:
    19 Temmuz 2018
    Mesajlar:
    119
    Beğenileri:
    7
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Arkadaşlar merhaba lif(posa) bir kalori degeri olmadıgı ve kana karışmadıgı için mesela 100 gram yulaf yedigimizde içindeki lif oranı 12-13 lerde bu lig oranını kaloriden mi karbonhidratdan mı düşmeliyiz
     
  2. respect2us.23
    Offline

    respect2us.23 Üye

    Katılım:
    17 Temmuz 2016
    Mesajlar:
    1.275
    Beğenileri:
    688
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Diyetisyen
    Düşmene gerek yok. Günlük 25-30 g lif alman yeterli.
     
  3. Noname03
    Offline

    Noname03 Üye

    Katılım:
    19 Temmuz 2018
    Mesajlar:
    119
    Beğenileri:
    7
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Yani yulaf paketinin arkasında yazan besin degerindeki 100 gramdaki karbonhidrat degeri neyse ona göre mi karbonhidrat degerini almalıyız?
     
  4. respect2us.23
    Offline

    respect2us.23 Üye

    Katılım:
    17 Temmuz 2016
    Mesajlar:
    1.275
    Beğenileri:
    688
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Diyetisyen
    Evet. Liften ziyade makro ve öğün planlanmasını önemsemen daha iyi olur. Dediğim gibi büyük fark oluşturacak bir şey değil.
     
  5. Noname03
    Offline

    Noname03 Üye

    Katılım:
    19 Temmuz 2018
    Mesajlar:
    119
    Beğenileri:
    7
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Bi sorum daha olacak günlük lif tüketimi 25-30gram arası ya Berkay Türkkan bir hikayesinde 35 gramın üzerinde tüketmek testesteron seviyesini düşürdügünü söyledi ben her gün yulaf tüketiyorum 12-15 gram lif burdan gelse antrenman dan sonrada genellikle bulgur tüketiyorum mgle yemegim fabrikada genelde makarna pilav tarzı ben şimdi protein degeri artması için aynı karbonhidrat degerinde yeşil mercimek kullandığımda lif oranı yüksek oldugu için günde 40-45 gram life denk geliyor tüketimim bunun herhangi bir sakıncası olur mu gelişmede
     
  6. respect2us.23
    Offline

    respect2us.23 Üye

    Katılım:
    17 Temmuz 2016
    Mesajlar:
    1.275
    Beğenileri:
    688
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Diyetisyen
    "Testosteron seviyesindeki düşüş anlamlı mı? Ne kadar düşürüyor? Kaynak nedir?" gibi bir çok soru var sorabileceğimiz..
    Bahsettiğin kişinin söylediğine dayanak bazı çalışmalar olabilir. Ancak o çalışmalarda low fat-high fiber diyetler kullanılıyor. Evet testosteronun düştüğünü gösteren yayınlar var ancak doğrudan posa/lif alımından kaynaklandığına dair yayınlar yok.(literatürde ben rastlamadım en azından) Aksine düşük yağ tüketimi(diyetin %15-20 si gibi) düşük testo ile ilişkili. Yani liften değil yağdan dolayı testonun düşme ihtimali oldukça yüksek.

    Lif için üst sınır 50 g. 45 gibi rakamlar yerine daha makul 25-30 gibi rakamları tercih edin. Antrenman sonrası bulgur yerine makarna/pirinç tüketebilirsiniz lif içerikleri bulgura göre düşüktür.
     
  7. Noname03
    Offline

    Noname03 Üye

    Katılım:
    19 Temmuz 2018
    Mesajlar:
    119
    Beğenileri:
    7
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay


    Antrenman dan sonra basmati pirinç tüketiyorum aralarda ama genelde bulgur tüketiyorum makarna ve beyaz pirinç tüketmememin sebebi yüksek glisemik indeksin bunun hakkındaki düşünceniz nedir bilhassa definasyon döneminde kullanmak ne kadar yarar saglar yüksek glisemik indeksli besinleri
     
  8. respect2us.23
    Offline

    respect2us.23 Üye

    Katılım:
    17 Temmuz 2016
    Mesajlar:
    1.275
    Beğenileri:
    688
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Diyetisyen
    Makarnanın glisemik indeksi yüksek değil.
    Yağ yakım sürecinde düşük glisemik indeksli besinleri tercih etmekte fayda var ancak glisemik yük de önemlidir. Sadece glisemik indekse göre karar vermek doğru olmaz.
     
  9. Noname03
    Offline

    Noname03 Üye

    Katılım:
    19 Temmuz 2018
    Mesajlar:
    119
    Beğenileri:
    7
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Makarnanın glisemik indeksi nasıl yüksek degil hangi tür makarnadan bahsediyorsunuz kepekli falan mı
     
  10. respect2us.23
    Offline

    respect2us.23 Üye

    Katılım:
    17 Temmuz 2016
    Mesajlar:
    1.275
    Beğenileri:
    688
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Diyetisyen
    Makarnanın glisemik indeksi düşüktür. İsterseniz yabancı kaynak ve çalışmalardan da bakabilirsiniz. Sosyal medyada veya forumlarda paylaşılan her yorumu dikkate almazsanız iyi olur.
    Ekte makarnanın(haşlanmış) glisemik indeksi 48 olarak belirtiliyor. <55 düşük glisemik indeks olarak sınıflandırılır.

    2FDEECB2-5E98-4CE2-A502-4C510895C9ED.jpeg

    Referans: Prof. Dr. Emel Tüfekçi Alphan ve ark. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi, 2014
     
  11. Noname03
    Offline

    Noname03 Üye

    Katılım:
    19 Temmuz 2018
    Mesajlar:
    119
    Beğenileri:
    7
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay


    Antremandan sonra makarna tüketilebilir bir besin midir yani antrenman dan sonra tüketebilecegiz başka hangi besinler vardır
     

Sayfayı Paylaş