Arkadaşlar merhaba lif(posa) bir kalori degeri olmadıgı ve kana karışmadıgı için mesela 100 gram yulaf yedigimizde içindeki lif oranı 12-13 lerde bu lig oranını kaloriden mi karbonhidratdan mı düşmeliyiz
Yani yulaf paketinin arkasında yazan besin degerindeki 100 gramdaki karbonhidrat degeri neyse ona göre mi karbonhidrat degerini almalıyız?
Evet. Liften ziyade makro ve öğün planlanmasını önemsemen daha iyi olur. Dediğim gibi büyük fark oluşturacak bir şey değil.
Bi sorum daha olacak günlük lif tüketimi 25-30gram arası ya Berkay Türkkan bir hikayesinde 35 gramın üzerinde tüketmek testesteron seviyesini düşürdügünü söyledi ben her gün yulaf tüketiyorum 12-15 gram lif burdan gelse antrenman dan sonrada genellikle bulgur tüketiyorum mgle yemegim fabrikada genelde makarna pilav tarzı ben şimdi protein degeri artması için aynı karbonhidrat degerinde yeşil mercimek kullandığımda lif oranı yüksek oldugu için günde 40-45 gram life denk geliyor tüketimim bunun herhangi bir sakıncası olur mu gelişmede
"Testosteron seviyesindeki düşüş anlamlı mı? Ne kadar düşürüyor? Kaynak nedir?" gibi bir çok soru var sorabileceğimiz.. Bahsettiğin kişinin söylediğine dayanak bazı çalışmalar olabilir. Ancak o çalışmalarda low fat-high fiber diyetler kullanılıyor. Evet testosteronun düştüğünü gösteren yayınlar var ancak doğrudan posa/lif alımından kaynaklandığına dair yayınlar yok.(literatürde ben rastlamadım en azından) Aksine düşük yağ tüketimi(diyetin %15-20 si gibi) düşük testo ile ilişkili. Yani liften değil yağdan dolayı testonun düşme ihtimali oldukça yüksek. Lif için üst sınır 50 g. 45 gibi rakamlar yerine daha makul 25-30 gibi rakamları tercih edin. Antrenman sonrası bulgur yerine makarna/pirinç tüketebilirsiniz lif içerikleri bulgura göre düşüktür.
Antrenman dan sonra basmati pirinç tüketiyorum aralarda ama genelde bulgur tüketiyorum makarna ve beyaz pirinç tüketmememin sebebi yüksek glisemik indeksin bunun hakkındaki düşünceniz nedir bilhassa definasyon döneminde kullanmak ne kadar yarar saglar yüksek glisemik indeksli besinleri
Makarnanın glisemik indeksi yüksek değil. Yağ yakım sürecinde düşük glisemik indeksli besinleri tercih etmekte fayda var ancak glisemik yük de önemlidir. Sadece glisemik indekse göre karar vermek doğru olmaz.
Makarnanın glisemik indeksi düşüktür. İsterseniz yabancı kaynak ve çalışmalardan da bakabilirsiniz. Sosyal medyada veya forumlarda paylaşılan her yorumu dikkate almazsanız iyi olur. Ekte makarnanın(haşlanmış) glisemik indeksi 48 olarak belirtiliyor. <55 düşük glisemik indeks olarak sınıflandırılır. Referans: Prof. Dr. Emel Tüfekçi Alphan ve ark. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi, 2014
Antremandan sonra makarna tüketilebilir bir besin midir yani antrenman dan sonra tüketebilecegiz başka hangi besinler vardır